Δράσεις του Τομέα Δομικών Έργων, σχολικού έτους 2021-2022

Πέμπτη 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021  η B΄ και η Γ’ τάξη  του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών και περιηγήθηκε στην έκθεση μελετών για την «Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας» . Οι  μαθητές μαζί με τους συνοδούς καθηγητές διέκριναν τις τεχνικές ορθής δόμησης με λιθοδομές στα υφιστάμενα κτίρια, και έμαθαν για την ιστορία λειτουργίας του, όταν αυτός λειτουργούσε ως χώρος Σφαγείων. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους παλαιών βιομηχανικών κτιρίων (ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΒΕΞ, ΑΣΟ)  τα οποία αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα της οικονομικής ζωής της Πάτρας τον 20ο αιώνα.

Επίσκεψη στα σφαγεία (Πάτρα)

Παρασκευή 10/12/2021

Την Παρασκευή 10/12/2021 η B΄ και η Γ’ τάξη  του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και η Β’ τάξη του Τομέα Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής-Αυτοματισμού, επισκέφθηκαν την Πρότυπη Οικία Υποβοηθούμενης Διαβίωσης του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα προκειμένου να γνωρίσουν την οικία του μέλλοντος!  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν πως το σπίτι με νοημοσύνη δίνει στον ένοικό του τον απόλυτο έλεγχο σε συστήματα ασφάλειας, θέρμανσης, φωτισμού, ηλεκτρικών συσκευών, περιεχομένων multimedia κ.α., πάντα με βάση τις καθημερινές ανάγκες του. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από τον «Ζαχαρία», το οικιακό ρομπότ, και την “Αλεξάνδρα»  που δέχεται φωνητικές εντολές, τα οποία χρησιμοποιούνται για την υποβοήθηση και υποστήριξη ηλικιωμένων στο σπίτι.

Πέμπτη  23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, αφού κατασκεύασαν με γλωσσοπίεστρα γεωμετρικές συνθέσεις με τις οποίες διακόσμησαν την αίθουσα, αντάλλαξαν σε εορταστικό κλίμα, δώρα στο πλαίσιο του παιχνιδιού Secret Santa!

Πέμπτη 31η Μαρτίου 2022

 

Την 31η Μαρτίου του 2022 η B΄ και η Γ’ τάξη  του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού επισκέφθηκαν το Κάστρο της Πάτρας (Παλαιό Φρούριο) προκειμένου να έρθουν σε επαφή με έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, όχι μόνο από ιστορικής, αλλά και από μηχανικής άποψης, καθώς το Κάστρο της Πάτρας αποτελεί σπουδαίο δείγμα οχυρωματικής τέχνης με μακραίωνη ιστορία. Η επίσκεψη συνοδεύτηκε από περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή (Δασύλλιο και γειτονιά Τρικάκη), όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μετά από έναν χαλαρό περίπατο μέσα στο άλσος, να παρατηρήσουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία μιας από τις πιο παλιές συνοικίες της πόλης,  που συνιστούν τοπόσημο και ορόσημο ιστορίας.

Χαρτογράφηση της περιοχής του κάστρου της Πάτρας

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής 2021-2022

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 μαθητές της B΄ τάξης του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής με τίτλο «Χωρική Αναπαράσταση της γειτονιάς του Κάστρου με χρήση Η/Υ». Μέσα από τη δημιουργία ενός ευχάριστου και δημιουργικού μαθησιακού περιβάλλοντος, τη βιωματική προσέγγιση της γνώσης και την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, οι μαθητές αρχικά αναγνώρισαν την γειτονιά του Κάστρου οριοθετώντας την υπό μελέτη περιοχή, αναζήτησαν πληροφορίες και στο τέλος εξοικειώθηκαν με την ανάγνωση τοπογραφικών χαρτών και την μεταφορά γεωχωρικών πληροφοριών σε ψηφιακούς χάρτες.

Φωτογραφίες από τις δραστηριότητες